Posted on 1 Comment

Slimme kleding in elke kledingkast

Door slimme kleding gaat de drager anders naar zichzelf en de wereld om zich heen kijken. Dat concludeert Lianne Toussaint van de Radboud Universiteit in haar proefschrift. Ze onderzocht de samensmelting van mode en technologie.

Flexibele zonnecellen die een jas transformeren tot een oplader voor de batterij van je smartphone. Een jurk met 3D-geprinte robotische onderdelen die andere mensen op afstand houdt. Of een trui die helpt je houding te corrigeren. Het zijn allemaal voorbeelden van ‘technomode’, kleding waarin mode en technologie met elkaar versmolten zijn.

Mainstream is het nog niet. Tot nu toe dragen, naast popsterren, vooral modellen van ontwerpers dit soort kleren. Toch duurt het niet lang meer voor kleding met flexibele elektronica beschikbaar komt voor het grote publiek, denkt cultuurwetenschapper Lianne Toussaint. In haar promotie-onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen verkende zij de mogelijkheden van technomode. Ook stelde ze kritisch vragen. “In de literatuur is iedereen jubelend over technomode”, zegt Toussaint. “Ik wil ook de onwenselijke richting die het op kan gaan onderzoeken.” Wat vaststaat: door slimme kleding gaat de drager anders naar zichzelf en de wereld om zich heen kijken.

Geen hangend stuk stof

Toussaint gebruikte inzichten uit de cultuurwetenschap, filosofie en sociale wetenschap. Ze baseerde zich daarbij op voorbeelden van intelligente kleding uit de praktijk en deed diepte-interviews met Nederlandse ontwerpers en dragers van hun kleding.

Eén van die ontwerpers is Pauline van Dongen, die in haar eigen promotie-onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven probeert om technomode zowel mooi als functioneel te maken. Ze ontwierp bijvoorbeeld een shirt met strak vormgegeven zonnecellen dat je mobiel oplaadt.

In hun samenwerking troffen theorie en praktijk elkaar. Toussaint reflecteerde op de ontwerpen van Van Dongen vanuit de interviews die zij hield met de dragers. En Van Dongen nam de concepten en theorieën die Toussaint op papier zette weer mee in haar ontwerp. “Haar shirt met zonnecellen zette mij bijvoorbeeld op het spoor om te onderzoeken wat de impact is van dit soort nieuwe materialen in relatie tot ons lichaam”, aldus Toussaint. “Zo’n kledingstuk is niet langer een passief hangend stuk stof.”

1 thought on “Slimme kleding in elke kledingkast

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *